- De inflatie in Duitsland is in juli onverwacht toegenomen tot 2,3 procent op jaarbasis, zo meldt het Duitse statistiekbureau Destatis in een eerste raming.
- Economen gingen juist uit van een stabilisatie van de prijzen richting de zomer.
- Eerder deze maand koos de Europese Centrale Bank (ECB) ervoor om zijn beleidsrente gelijk te houden, in afwachting van bewijs dat de inflatie op het goede spoor zit.
- Lees ook: Economie eurozone groeit iets in tweede kwartaal 2024: Ierland aan kop, Letland achterop
De inflatie in Duitsland is in juli onverwacht toegenomen. De prijzen lagen deze maand 2,3 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat meldt het Duitse federale statistiekbureau Destatis op basis van een voorlopige raming.
In juni kwam de inflatie nog uit op 2,2 procent, in mei op 2,4 procent. Economen gingen juist uit van een stabilisatie van de prijzen richting de zomer.
Ondanks de gestegen prijzen lijkt de hoge inflatie in Duitsland, de grootste economie van Europa, nu wel tot het verleden te behoren. Economen verwachten dat de gemiddelde inflatie voor dit jaar uitkomt op 2,3 procent. Vorig jaar was dat nog 5,9 procent.
In juni hadden de dalende energieprijzen en matige stijgingen van de voedselprijzen nog een positief effect op de inflatie. Economen zien echter de invloed van hogere lonen, die kunnen leiden tot prijsverhogingen door bedrijven.
Destatis meldde op basis van een vroege schatting eerder op de dag al dat de Duitse economie in het tweede kwartaal is gekrompen. Het ging om een krimp van 0,1 procent, terwijl de Duitse economie in het eerste kwartaal van dit jaar nog 0,2 procent groeide. Ook dat was een onverwachte tegenvaller, aangezien economen juist op een kleine plus hadden gerekend.
ECB wacht op groen licht voor renteverlaging
Eerder deze maand koos de Europese Centrale Bank (ECB) ervoor om zijn beleidsrente gelijk te houden, in afwachting van bewijs dat de inflatie op het goede spoor zit.
Als de centrale bank de rente verlaagt, dalen de leenkosten. Dit zorgt voor meer economische groei, wat de eurozone goed kan gebruiken. Echter, kan de monetaire verruiming ook de inflatie aanwakkeren.
"De vraag over wat we in september doen, ligt nog wijd open en wordt beantwoord op basis van alle gegevens die we binnenkrijgen", zei ECB-president Christine Lagarde in een persconferentie na het rentebesluit van deze maand. Het kan volgens haar nog alle kanten op.
Dat de Duitse inflatie nu onverwacht oploopt, zou voor terughoudendheid kunnen zorgen bij de ECB.